Header

Het leven en wonen bij De Twentse Zorgcentra kost geld. Welke kosten betaal je zelf, en welke kosten worden door ons betaald? Je leest het op deze pagina. Je leest hier ook alles over de extraatjes die mogelijk zijn bij ons. Denk aan leuke uitstapjes of lekker sporten bij een sportclub.

 

Eigen bijdrage

Er is vanaf 18 jaar een verplichte eigen bijdrage voor zorg die je ontvangt. Dat betekent dat je zelf voor een gedeelte ook mee moet betalen aan de zorg. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van je inkomen. Het Centraal Administratie Kantoor bepaalt deze bijdrage. Kijk op hetcak.nl om jouw eigen bijdrage te berekenen.

Jouw kamer

Wij richten alle kamers in met een aantal standaard spullen:

  • Bed (ook kussens, dekbedden en matrassen)
  • Stoel
  • Kast
  • Tafel

Zo heb je alvast alles wat je nodig hebt. We zorgen ook voor vloerbedekking en gordijnen. Wil je liever andere spullen of meer spullen? Die kosten zijn dan voor jou. Denk aan een televisie of een radio. Ook het abonnement betaal je dan zelf.

Eten & persoonlijke verzorging

Wij zorgen voor drie lekkere maaltijden per dag: ontbijt en lunch met brood, en een warme maaltijd. Koffie, thee, frisdrank, melk en fruit horen ook daar ook bij. Wil je extra of bijzondere dingen eten? Dat betaal je dan zelf.

Producten voor algemene verzorging betalen wij, zoals toiletpapier of incontinentiemateriaal. Producten voor persoonlijke verzorging betaal je zelf. Dat zijn bijvoorbeeld shampoo, zeep of tandpasta.

Verzekeringen

In Nederland zijn er een paar verzekeringen verplicht. Wij sluiten voor al onze cliënten een aantal verzekeringen af, die we ook voor je betalen:

  • Inboedelverzekering, voor schade aan jouw eigen spullen. Er is wel een eigen risico. De hoogte van dit eigen risico vind je in de folder ‘Wie betaalt wat?’ onderaan deze pagina.
  • Reisverzekering voor Europa, voor reizen die we zelf organiseren

Je bent verplicht om in Nederland een zorgverzekering te hebben. Die betalen wij niet voor je, maar als cliënt van De Twentse Zorgcentra krijg je wel korting bij Menzis.

Verhuiskosten

Als je zelf wilt verhuizen, betaal je de verhuiskosten ook zelf. Denk aan medewerkers die helpen met verhuizen, en de inrichting van je kamer. Je persoonlijk begeleider kan je helpen met het maken van een inschatting van de kosten.
Als De Twentse Zorgcentra je vraagt om te verhuizen, betalen wij de kosten natuurlijk.

Folder ‘Wie betaalt wat?’

In onze folder ‘Wie betaalt wat in 2024?’ lees je per onderwerp wie er moet betalen voor welke zorg: jij of wij.

Folder ‘Wie betaalt wat in 2024?’
Folder ‘Wie betaalt wat in 2024? – Voor cliënten

Rectificatie op tabel waskosten

Op pagina 6 van de folder Wie betaalt wat 2024 en pagina 17 in de folder voor cliënten staat een tabel over waskosten per categorie. Met ingang van januari 2024 hebben wij met terugwerkende kracht de maandelijkse bijdrage waskosten voor categorie 2 verlaagd van 25 euro naar 17,50 euro per maand. Deze verlaging geldt voor alle voor cliënten die zelf wassen met eigen wasmachine en droger en gebruikmaken van elektriciteit en water vanuit De Twentse Zorgcentra.

De Twentse Zorgcentra behoudt zich het recht voor om de tarieven tussentijds aan te passen. Als dit van toepassing is, informeren wij de cliëntvertegenwoordigers hierover via een brief.

Ondersteuning bij geldzaken

Heb je ondersteuning nodig bij geldzaken? We werken samen met een stichting die jou en je ouders of verzorgers kan helpen met inzicht in geldzaken.

Neem contact op met info@stichtingclientsupport.nl of bel 033 – 285 19 05.