Header

Systeemtherapie

Hoe je als gezin met elkaar omgaat en communiceert heeft effect op alle gezinsleden. Vinden jullie het moeilijk om elkaar goed te begrijpen? Dan kan systeemtherapie, ook wel gezinstherapie, helpen om prettiger met elkaar om te gaan.

Wat is systeemtherapie?

Systeemtherapie is een therapie waarbij we naar het gezin als geheel kijken. Als er zorgen zijn in het gezin, heeft dat effect op alle gezinsleden. Tijdens de therapie kijken we waar de klachten vandaan komen en wie we kunnen betrekken. Ook de omgeving van jouw gezin kan invloed hebben. Denk daarbij aan school, werk, vrienden, de buurt, jullie cultuur en religie. Centraal staat het zoeken naar oplossingen om het samen anders en prettiger te doen.

Waar kan systeemtherapie bij helpen?

  • Als je als gezin beter met elkaar wilt omgaan
  • Relatieproblemen van ouders
  • Gedragsproblemen bij kinderen na een scheiding
  • Loslaten van je kind als deze bij De Twentse Zorgcentra gaat wonen
  • Als je als ouder een verstandelijke beperking hebt, en elkaar niet goed begrijpt

Voor wie is systeemtherapie?

Systeemtherapie is er voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Dat kan in jouw thuissituatie zijn, maar ook als jouw kind of familielid bij De Twentse Zorgcentra gaat wonen. De systeemtherapeut begeleidt je bij de samenwerking met begeleiders op een woongroep of dagbesteding.

Een systeemtherapeut begeleidt je ook als het moeilijk gaat bij jou thuis of binnen je gezin. Daarvoor hoef je niet bij De Twentse Zorgcentra te wonen, het kan ook zijn dat je thuis begeleiding krijgt. Soms is het nodig om duidelijker te maken hoe het binnen jullie gezin loopt. Dan kan een systeemtherapeut bijvoorbeeld een gezinsonderzoek of systeemanalyse doen.

Ervaring ouders

Het heeft ons erg geholpen om te zien en ervaren hoe we samenwerken en hoe we dat kunnen verbeteren. De systeemtherapeut heeft ons geholpen om op een andere manier naar de situatie te kijken. We kunnen nu beter herstellen en herpakken. Dit helpt ons als ouders om als team samen te werken binnen ons gezin.

 

Wat kost systeemtherapie?

De kosten voor systeemtherapie worden vergoed als je een WIz-indicatie hebt. Soms vergoedt de zorgverzekering de kosten. Ons CliëntServiceBureau legt je precies uit wat voor jou de opties zijn.

Hoe werkt systeemtherapie?

De systeemtherapeut bekijkt hoe gezinsleden met elkaar omgaan en met elkaar communiceren. Ook kijkt de therapeut naar de invloed van de omgeving van jullie gezin. Denk aan school, werk, vrienden, buurt, cultuur en religie. Samen zoeken we naar mogelijkheden en oplossingen om de situatie positief te veranderen. We kijken hoe iedereen zijn steentje hieraan kan bijdragen. Over het algemeen vinden de afspraken één keer per week of twee weken plaats. Een behandeling duurt meestal 3 tot 9 maanden.

 

Is systeemtherapie iets voor jou?

Neem contact op met ons CliëntServiceBureau. Zij helpen je verder met het regelen van systeemtherapie.

088 – 430 44 44Mail ons