Header

Muziektherapie

Soms is het een uitdaging om jezelf goed uit te drukken in woorden. Dat maakt gewone therapie lastig. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen: therapievormen waarbij het gaat om doen en niet om praten. Muziektherapie is daar een goed voorbeeld van.

Wat is muziektherapie?

Muziek heeft vaak een grote invloed op de stemming van mensen. Het kan je laten bewegen, of juist lekker laten ontspannen. Muziek kan heftige emoties oproepen, of juist je emoties rustiger maken. Tijdens muziektherapie gebruiken we muziek om aan jouw doelen te werken. Je luistert naar muziek en maakt het ook. Muziek is ook goed voor je hersenen, daardoor kunnen we in muziektherapie ook werken aan je motoriek en spraak. Onze muziektherapeuten geven daarnaast adviezen en ondersteuning aan begeleiders.

Waar kan muziektherapie bij helpen?

  • Verbeteren van je motoriek, spraak of cognitie
  • Het maken of vergroten van contact
  • Het vergroten van je zelfstandigheid
  • Het vergroten van je zelfvertrouwen
  • Leren herkennen van en omgaan met emoties
  • Leren spanning te reguleren
  • Rouwverwerking

Voor wie is muziektherapie?

Muziektherapie is voor iedereen met een verstandelijke beperking die het lastig vindt om zichzelf uit te drukken met woorden. Wil je leren omgaan met je emoties of spanning? Of oefenen met communicatie en interactie met anderen? Dan is muziektherapie een goede oplossing. Alle cliënten van De Twentse Zorgcentra kunnen gebruikmaken van muziektherapie.

 

Judith, muziektherapeut

Zonder te hoeven praten, jezelf toch kunnen uiten in muziek: dat kan een hele opluchting zijn!

 

Wat kost muziektherapie?

De kosten voor muziektherapie worden vergoed als je een WIz-indicatie of beschikking Jeugdwet hebt. Ons CliëntServiceBureau kan jou precies uitleggen wat voor jou geldt.

Hoe werkt muziektherapie?

Door samen naar muziek te luisteren of muziek te maken, leer je omgaan met emoties. Je oefent bijvoorbeeld met het uiten van de emotie ‘blij zijn’, in het maken van muziek. Of je leert omgaan met de emotie ‘boosheid’, door op een drumstel te spelen hoe het klinkt als je boos bent.
Met muziek kun je op een veilige manier contact aangaan met een ander. Je hoeft niet direct contact te maken met een ander persoon, maar je speelt samen muziek. Zo werk je via muziektherapie aan je sociale vaardigheden.

Andere vaktherapieën

Muziektherapie is één van de vaktherapieën die je bij de Twentse Zorgcentra kunt volgen. Daarnaast bieden we ook psychomotorische therapie en speltherapie aan.

Wil je meer weten over muziektherapie?

Neem contact op met het CliëntServiceBureau: zij helpen je verder met het regelen van muziektherapie.

088 – 430 44 44Mail ons