Header

Bij logopedie denk je vast aan leren praten. Dat klopt, maar het is veel meer dan dat. Logopedie gaat namelijk ook over andere manieren van communiceren. Zoals communiceren met hulp van gebaren, voorwerpen, pictogrammen en plaatjes. Onze logopedisten zijn gespecialiseerd in het helpen van mensen met een verstandelijke beperking.

 

Wat is logopedie?

Logopedie gaat voor een gedeelte over beter leren praten. Maar ook over communiceren met hulp van gebaren, voorwerpen, pictogrammen en plaatjes. Jouw gehoor is ook belangrijk voor communicatie. We kunnen je gehoor testen en je helpen bij eventuele gehoorproblemen. Met onze adviezen helpen we jou en je omgeving goed met elkaar te communiceren.
En heb je kauw- en slikproblemen? Dan helpen onze logopedisten je ook. Zij kijken samen met jou en je omgeving hoe jij zo veilig mogelijk kunt eten en drinken.

Waar kan logopedie bij helpen?

  • Communicatie: jij maakt jouw wensen duidelijk en je omgeving begrijpt je goed.
  • Spraak en taal: het verbeteren van je spraak of uitbreiden van je woordenschat en zinnen.
  • Adem en stem: als je hees, schor of snel buiten adem bent.
  • Gehoor: het checken van je gehoor en het adviseren van jou en je omgeving.
  • Voorlichting voor mensen in jouw omgeving: denk aan veilig eten en drinken, gebarentaal, autisme en de communicatie tussen jou en je ouder(s).

Voor wie is logopedie?

Logopedie is voor iedereen met een verstandelijke beperking, die hulp nodig heeft bij communiceren, veilig eten en drinken of het gehoor. Alle cliënten van De Twentse Zorgcentra kunnen gebruikmaken van logopedie. Woon je bij de Twentse Zorgcentra? Dan het je geen verwijzing van de huisarts nodig.
Woon je niet bij De Twentse Zorgcentra? Dan heb je wel een verwijzing nodig van je huisarts.

 

Mirjam, logopedist

Logopedie gaat over communicatie. Bij communicatie denken we vaak aan taal en gesprekken, maar communicatie kan op veel meer manieren plaatsvinden. Bijvoorbeeld door gebaren, door het gebruik van pictogrammen of plaatjes. Dit heet ondersteunende communicatie.

 

Wat kost logopedie?

De kosten voor logopedie worden vergoed als je een WIz-indicatie hebt. Soms vergoedt de zorgverzekering de kosten. Ons CliëntServiceBureau legt je precies uit wat voor jou de opties zijn.

Hoe werkt logopedie?

Als jij niet of moeilijk praat of slechthorend bent, kunnen gebaren je helpen. Als jij jouw omgeving niet goed begrijpt of jij jezelf niet goed kunt uiten, kunnen voorwerpen of afbeeldingen je daarbij ondersteunen. Als jij niet kunt praten maar wel veel te vertellen hebt, kan een spraakcomputer jouw stem zijn. Dit zijn allemaal voorbeelden van ondersteunde communicatie.
De logopedist onderzoekt eerst hoeveel jij begrijpt en wat jouw wensen zijn. We passen de vorm van de ondersteunende communicatie steeds aan op jouw mogelijkheden, interesses en behoeftes.

Eten en drinken

Een logopedist helpt je ook als je problemen hebt met eten en drinken, bijvoorbeeld als je je vaak verslikt. Is bijvoorbeeld een andere zithouding beter? Moet het eten fijner gesneden worden of helpt aangepast bestek? De logopedist zoekt samen met de fysiotherapeut, diëtist en ergotherapeut naar oplossingen om eten en drinken voor jou zo prettig en veilig mogelijk te maken.

Gehoor

Een belangrijke voorwaarde voor communicatie is het gehoor. Als jij zelf het gevoel hebt dat je niet zo goed hoort, of de mensen om je heen hebben de indruk dat je minder hoort, kunnen de logopedisten je gehoor screenen. Zij doen dit als de arts je naar ons doorverwijst.

Cursussen

De begeleiders en familie zijn belangrijk voor jou. Daarom geven logopedisten hen cursussen of voorlichting. Dit doen zij om zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat jij nodig hebt. Dat maakt de communicatie veel makkelijker.

Wil je meer weten over logopedie?

Neem contact op met het CliëntServiceBureau. Zij helpen je verder met het regelen van logopedie.

088 – 430 44 44Mail ons