Header

Soms lukt het niet om dagelijkse activiteiten helemaal zelf uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan spelen, leren, werken, eten en jezelf verzorgen. De ergotherapeuten van de Twentse Zorgcentra zijn erin gespecialiseerd om mensen met een verstandelijke beperking hierbij te helpen.

 

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie helpt je om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Hierdoor kun je zelfstandig blijven meedoen. We kijken waarom je problemen hebt met het uitvoeren van bepaalde dagelijkse activiteiten. Daarna zoeken we samen naar oplossingen.

Waar kan ergotherapie bij helpen?

  • Gewone dagelijkse activiteiten en werk gerelateerde activiteiten, zoals eten of drinken, jezelf verzorgen en het huishouden
  • Een goede balans tussen dingen doen, belasting en belastbaarheid
  • Prikkelverwerking, omgaan met chronische vermoeidheid en pijn
  • Jezelf verplaatsen in huis, naar je werk, winkels of familie
  • Ontspannen en vrije tijd
  • Het regelen van voorzieningen, zoals rolstoelen of aangepaste bedden

Voor wie is ergotherapie?

Ergotherapie is voor iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die moeite heeft met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Alle cliënten van De Twentse Zorgcentra kunnen gebruikmaken van ergotherapie.

 

Diane, ergotherapeut

Wij kijken naar wat jij belangrijk vindt in het dagelijkse leven en helpen dit mogelijk maken.

 

Wat kost ergotherapie?

De kosten voor ergotherapie worden vergoed als je een WIz-indicatie hebt. Soms vergoedt de zorgverzekering de kosten. Ons CliëntServiceBureau legt je precies uit wat voor jou de opties zijn.

Hoe werkt ergotherapie?

Onze ergotherapeuten kijken samen met jou naar wat je belangrijk vindt. Aan de hand daarvan stellen we één of meerdere doelen op en gaan we kijken wat ervoor nodig is om het doel te behalen. Het kan zijn dat we vaardigheden gaan trainen of oefenen hoe je iets op een andere manier kunt uitvoeren. Maar het kan ook zijn dat we advies geven om een bepaald hulpmiddel te gaan gebruiken en je hiervoor de nodige instructies geven.

Samen werken aan jouw gezondheid

Natuurlijk werken we ook samen met je omgeving. Zo vragen we bijvoorbeeld je familie of begeleiders om te helpen je hulpvraag te verduidelijken als je dat zelf niet kunt. Ook informeren we ze over de behandeling. Ze kunnen jou dan ondersteunen bij het behalen van je doel(en), zodat je activiteiten die voor jou belangrijk zijn weer kunt uitvoeren.

We werken samen met andere behandelaren, adviseurs en professionals van zowel binnen als buiten De Twentse Zorgcentra. Denk bijvoorbeeld aan de logopedist, fysiotherapeut, praktijkverpleegkundige, rolstoeladviseur of revalidatiearts.

Een voorbeeld uit de praktijk

Wil je weten hoe ergotherapie er in de praktijk uit kan zien?
“We zagen dat een cliënt het steeds lastiger vond om een beker goed vast te houden. Samen met de ergotherapeut hebben we gekeken waarom dit zo was. De ergotherapeut kijkt hoe er gedronken wordt en neemt verschillende bekers mee om te kijken welke het beste past. Onze cliënt heeft nu een beker met extra grote handvaten en kan weer zelfstandig drinken.”

Wil je meer weten over ergotherapie?

Neem contact op met het CliëntServiceBureau.  Zij helpen je verder met het regelen van ergotherapie.

088 – 430 44 44Mail ons