“Als je twijfelt: doe het gewoon. Je moet het ervaren!”

Esmee is 22 jaar en werkt inmiddels vier jaar bij De Twentse Zorgcentra. Wat begon als een stageplek tijdens haar opleiding Verzorgende IG / Maatschappelijke Zorg, groeide al snel uit tot een loopbaan vol groei en kansen. “Mijn eerste stage liep ik in Vriezenveen, op de Engelsstraat. Daarna ben ik blijven hangen als weekendhulp, vakantiekracht en later als vervanger. Zo rolde ik vanzelf het werkveld in.”

Al tijdens haar opleiding werd duidelijk waar haar hart ligt: op de woongroep, in direct contact met cliënten. “Ik heb ook een periode op de dagbesteding gewerkt, maar merkte al snel: mijn kracht ligt in de zorg op de groep. Daar waar je echt zorgt, ziet en er bent voor mensen.”

 

Ruimte voor ontwikkeling

Naast haar werk is Esmee zich blijven ontwikkelen. Inmiddels volgt ze de opleiding tot verpleegkundige én is ze persoonlijk begeleider in Nijverdal op een locatie van De Twentse Zorgcentra. “Er kwam een functie vrij als persoonlijk begeleider. Ik had nog niet het juiste diploma, maar De Twentse Zorgcentra gaf me de kans om deze rol op me te nemen en tegelijkertijd de opleiding te volgen. Dat voelde als vertrouwen en waardering.”

Ze combineert tijdens haar werkweek het werk voor haar opleiding, uren op de groep en daarnaast zet ze zich in voor persoonlijke begeleidingsuren. “Het is druk, maar ik leer ontzettend veel. Zeker in de zorg voor mensen met een ernstig meervoudige beperking is verpleegkundig inzicht belangrijk. Je moet leren doorzien wat er aan de hand is, ook als iemand het zelf niet goed kan aangeven. Dat vraagt verdieping en die krijg je hier.”

 

Afwisselend werk

In haar werk op Grasklokje 1-3 in Nijverdal vindt Esmee de afwisseling die haar werk boeiend houdt. “Sommige cliënten hebben veel hulp nodig, van eten geven tot volledig verzorgen. Anderen hebben vooral behoefte aan contact en een goed gesprek.”

Ze werkt in een hecht team waar samenwerking vanzelfsprekend is. “We staan echt naast elkaar en naast de cliënten. De families van de cliënten denken ook graag mee. Zo hebben we samen een tuinactie georganiseerd om de buitenruimte bij de zorglocatie op te knappen. Zo zijn er een mooie schommel en zitplekken gemaakt. Daarnaast hebben we een eigen recreatiecommissie voor Grasklokje 1-3 en 5-7 en organiseren we een paasbrunch, zomer barbecue, nieuwjaarsborrel, maar ook dagje naar de dierentuin. Dat laat zien hoe betrokken iedereen is.”

 

Het zijn momenten waarop cliënten écht meedoen aan het gewone leven.”

  • Esmee over haar team die zich inzet voor inclusie van de cliënten.

 

Kleine momenten, groot geluk

Voor Esmee zit werkgeluk vaak in de kleine dingen. “Als een cliënt zegt: ‘Ik ben zo blij dat je er weer bent’, dan weet ik weer waarom ik dit werk doe. Of als je terugkomt van vakantie en ze vragen hoe het was. Dat raakt me echt.”

Ook de gezamenlijke activiteiten zorgen voor verbondenheid. “We gaan met cliënten vaak naar evenementen zoals de carnavalsoptocht of het Oktoberfeest. Dan verkleden we ons, doen make-up op en maken we er een leuk moment van. Het zijn momenten waarop cliënten écht meedoen aan het gewone leven. We houden ons erg bezig met inclusie. Zo zorgen we ervoor dat onze cliënten zijn wie ze zijn en dat ze er mogen zijn.”

 

Uitdagingen horen erbij

Hoewel het werk veel voldoening geeft, zijn er ook uitdagingen. “Personeelstekort of werken met uitzendkrachten die de cliënten niet kennen, maakt het soms zwaar. Bij onze doelgroep moet je kunnen lezen wat iemand bedoelt met een blik of houding. Dan kun je het verschil maken.”

 

Werken met visie

Het team werkt met het LACCS-model, dat draait om vijf pijlers: Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding. “Dat model geeft richting aan ons werk. Het helpt ons om bewust bij te dragen aan een goed leven voor elke cliënt. We volgen hierin ook scholing en dat sluit perfect aan bij mijn eigen opleiding en groei.”

 

Advies aan toekomstige collega’s

Voor wie twijfelt over een baan in de zorg, is Esmee duidelijk: “Als je twijfelt: doe het gewoon. Je moet het ervaren. In het begin vond ik de doelgroep best spannend. Maar als je leert kijken en luisteren, zie je wie iemand écht is. En als je dat leuk vindt dan weet je: ik zit hier goed.”

Met een glimlach zegt ze: “Mijn doel was om persoonlijk begeleider te worden. Dat is gelukt. Nu mag ik verder groeien met mijn verpleegkundige studie, met steun van een organisatie die kansen biedt. De cliënten en collega’s maken elke dag weer bijzonder.”

 

Wil jij ook werken in de gehandicaptenzorg? Reageer dan op een openstaande vacature.

Openstaande vacatures

 

Weet je nog niet zeker of je de juiste papieren hebt om aan de slag te gaan, maar wil je wel graag de overstap naar de gehandicaptenzorg maken? Plan dan een koffiemomentje met onze recruiter.

Mail recruitment voor meer informatie

Mail recruitment