Op 3 oktober jl. zijn er 12 studenten begonnen met de brancheopleiding Assistent Groen van de Academie voor Zelfstandigheid. De brancheopleidingen zijn ontwikkeld voor mensen voor wie leren niet vanzelfsprekend is, en een indicatie voor dagbesteding op basis van de WLZ, WMO of PGB hebben. Het traject is georganiseerd door RuimBaan (namens De Twentse Zorgcentra) in samenwerking met Philadelphia en Aveleijn.
De studenten die zijn gestart komen van verschillende werkplekken, namelijk Stadsboerderij Beeklust, Leerboerderij Stayble, Erve Groot Buren en ’n Kaps.
Gedurende anderhalf jaar volgen zij (ieder op eigen tempo) een opleiding waarin ze 5 blokken kunnen gaan volgen. Ieder blok bestaat uit 6 basis onderdelen en de studenten moet 4 keuzeonderdelen kiezen. Ze hebben keuze uit 8 verschillende keuze onderdelen.
Blok 1, algemene werknemersvaardigheden
Blok 2, groenverzorging
Blok 3, onderhoud van materiaal, middelen en omgeving
Blok 4, transport
Blok 5, correcties en aanvullingen portfolio
Per onderdeel moeten de studenten een portfolio-opdracht inleveren. Deze wordt in het digitale portfolio toegevoegd. Dit zijn de bewijslasten dat ze een vaardigheid beheersen. Deze portfolio’s worden nagekeken door de examencommissie KCH. De studenten mogen kiezen voor de hele opleiding, waarna zij een erkend branchediploma op NLQT-1 niveau ontvangen, of ze kiezen een aantal blokken en ontvangen hiervoor een KCH-certificaat. De lesdagen zijn op de maandag van 09.00 uur tot 15.00 uur bij de ColckHof in Almelo en worden verzorgd door Ilse Pelle en Daniëlle Kolner.
RuimBaan ziet een enorm enthousiaste groep studenten. Het is mooi om te zien hoe zij met elkaar omgaan, elkaar helpen waar dat kan en allerlei opdrachten uitvoeren. Tijdens de les maken de studenten gebruik van laptops waarin ook een spraakfunctie zit voor mensen die moeilijk of niet kunnen lezen. Deze laptops zijn aangeboden door ExplainIT met als linking pin Vitaal Verder. Hartelijk dank daarvoor! De studenten zijn hier erg blij mee. Vanuit de theorie krijgen zij telkens opdrachten die ze in de praktijk/in hun werk moeten uitvoeren. De meeste werkbegeleiders hebben inmiddels ook al de training gevolgd hiervoor.
Mocht je vragen hebben of eens langs willen komen om te kijken, je bent van harte welkom!
Of kijk hier voor meer informatie: www.academievoorzelfstandigheid.nl
Ook kun je informatie opvragen door een mail te sturen naar info@ruimbaanwerkt.nl