Tweede Kamerverkiezingen
Nieuws

Tweede Kamerverkiezingen

04 maart 2021  |  deel dit bericht

Op 17 maart vinden de landelijke verkiezingen plaats. De cliënten van De Twentse Zorgcentra zullen daarom een stembiljet ontvangen, omdat iedereen die ouder is dan 18 jaar een stembiljet ontvangt. Dit stembiljet ligt uiterlijk 2 weken voor de verkiezingen op de deurmat. Bij cliënten die niet zelf kunnen stemmen wordt hierover het gesprek aangegaan met de (wettelijk) vertegenwoordiger.

 

Om cliënten die willen stemmen de mogelijkheid te geven zich daar zo goed mogelijk op te kunnen voorbereiden, is er een voorbereidingsprogramma gemaakt.

 

Voorbereidingsprogramma:

  • ProDemos heeft een verkiezingskrant in eenvoudige taal uitgebracht. Deze is nu al te bekijken of gratis te bestellen: klik hier.
  • Er zijn al kranten besteld die op LVB-groepen bezorgd zullen worden, maar ze kunnen ook aangevraagd worden voor alle geïnteresseerden bij bureauzeggenschap@detwentsezorgcentra.nl
  • Steffie heeft een kieshulp gemaakt: Stemmen met Steffie - Steffie.nl
  • Lokale organisaties, (zorg)instellingen, professionals en naasten kunnen deze website gebruiken als ze voorlichting over de verkiezingen geven aan mensen met een (lichte) verstandelijke beperking.

 

Datum

 

Activiteit
Vanaf za 13 februari

ProDemos heeft een debat georganiseerd in duidelijke taal voor mensen met een verstandelijke beperking. Het debat is al geweest op 13 feb, maar blijft online beschikbaar tot de verkiezingen op Stem jij ook » 17 Maart 2021 verkiezingen, dus er kan door cliënten op een zelfgekozen tijdstip naar gekeken worden.

 

Do 4 maart

BoomTV en LoHoTV: Twee medewerkers cliëntscholing presenteren het verkiezingsprogramma dat zij organiseren, als voorbereiding voor cliënten op de verkiezingen. Deze uitzending wordt een week lang, elke dag op de bekende lokale tv-uitzendingstijden herhaald.

 

Wo 10 maart van 10.00-12.00 uur

Workshop online, georganiseerd door ProDemos. Hierover is informatie te vinden op Stem jij ook » Voor professionals. De workshop behandelt thema's als Hoe werkt de Tweede Kamer? Waarom is stemmen belangrijk? Hoe bepaal je op welke partij je stemt? Hoe werkt stemmen? Op de dag zelf komt er een link op de homepagina.

 

Wo 10 maart van 18.00 uur tot 19.15 uur.

Het Verkiezingscafé, georganiseerd door de STERK-plaats van het ROC, in samenwerking met 2 medewerkers cliëntscholing. Het verkiezingscafé wordt ook rechtstreeks uitgezonden op LoHoTV en BoomTV. In een livestream presenteren ervaringsdeskundigen vanuit het ROC Hengelo een programma over de verkiezingen in drie thema's:

  • Waarom is stemmen belangrijk?
  • Hoe bepaal je op welke partij je stemt?
  • Hoe werkt stemmen?

Het verkiezingscafé wordt georganiseerd voor cliënten van Estinea, Aveleijn en De Twentse Zorgcentra.

In interviews met medewerkers van die drie organisaties worden cliënten geïnformeerd en kunnen zij via de chatfunctie hun vragen stellen over de 3 onderwerpen.

 

Do 11 maart

BoomTV en LoHoTV: Interview met een cliënt van Ulenkateweg 6 over waarom hij stemmen zo belangrijk vindt en zijn ervaringen met stemmen. In deze uitzending laten we ook de stappen zien hoe te komen bij:

  • de website van het verkiezingsprogramma in eenvoudige taal en met luisterfunctie
  • de website waarop de stemwijzer staat, ook in eenvoudige taal en gebruiksvriendelijk.

Deze uitzending wordt een week lang, elke dag op de bekende lokale tv-uitzendingstijden herhaald.

 

TIP:

Met betrekking tot corona zijn er landelijke richtlijnen opgesteld door de Rijksoverheid. Op Infographic Maatregelen in het stemlokaal | Verkiezingen | Rijksoverheid.nl vindt u de maatregelen in het stemlokaal.

 

 

meer nieuws