Raad van bestuur op bezoek bij de collega's van de cohortafdelingen
Nieuws

Raad van bestuur op bezoek bij de collega's van de cohortafdelingen

11 december 2020  |  deel dit bericht

Deze week gingen de raad van bestuur en de manager behandeling op bezoek bij medewerkers van de cohortafdelingen in Enschede en in Losser.

 

Annamiek van Dalen (raad van bestuur) ging samen met John Keunen (manager behandeling) in gesprek met Myleen, Jorieke en Fleur van de cohortafdeling in Losser over het werken op deze afdeling. Ook mochten ze achter de schermen kijken. Heel bijzonder om te horen hoe medewerkers die elkaar niet kennen in korte tijd een nieuw team vormen en met elkaar aan de slag gaan.

 

Cohortlocatie Losser
De cohortlocatie in Losser is sinds een aantal weken gevestigd in de Bosrand. Dat is een dagbestedingsgebouw. Het is nu ingericht met slaapzalen voor in totaal 15 bewoners, enkele kamers voor intensieve zorg, een woonkamer een dagbestedingsruimte. Dat heet de ‘vuile’ ruimte ofwel de besmette ruimte, de ruimte waar je in volle bepakking aan het werk moet: met mondkapje, haarnetje, schoenbeschermers, schort, handschoenen vastgeplakt aan het schort, nog een paar handschoenen daar overheen en tot slot een gezichtsbescherming. Door een sluis met schermen kom je in de schone ruimte. In de sluis doe je alle beschermende middelen weer uit. Daar is de koffie, de telefoon, tijd voor een sigaretje, een collega zoals de praktijkverpleegkundige of de arts of de coach. Ga je weer terug naar de bewoners, dan moet je jezelf eerst weer helemaal inpakken.

 

Cohortafdeling Enschede
Leontine Verhoeven (rvb) was samen met John Keunen op bezoek bij de cohortafdeling in Enschede. Gehuisvest in Stamvast, ook een dagbestedingslocatie. Daar kunnen op dit moment 11 cliënten worden opgenomen als ze besmet zijn met het coronavirus. Stamvast is ingericht met bedden, er zijn verschillende kamers, een zaal en een woonkamer. Ook aan deze locatie zijn artsen en praktijkverpleegkundigen verbonden. Deze cohortafdeling is het eerst in gebruik genomen en daarna de afdeling in Losser. De medewerkers van beide afdelingen hebben hard gewerkt de afgelopen weken. De cohortafdelingen lagen namelijk helemaal vol. In Losser lijkt het nu weer wat rustiger te worden.

 

Passie
Annamiek zag een enorme passie bij de medewerkers om dit werk te doen, het weer oppakken van hun soms ‘oude’ vak als verpleegkundige of verzorgende IG, vol verhalen over de afgelopen weken met als kern hoe maken we het voor de bewoners zo comfortabel mogelijk. Bijzonder hoe ze van een dagbestedingsruimte een ziekenboeg hebben gemaakt. Bijzonder ook hoe ze bewoners verzorgen en begeleiden die ze niet kennen, die het allemaal niet begrijpen, die meer of minder ziek zijn, of soms heel snel achteruit gaan en komen te overlijden. Dat is een heftige ervaring voor de medewerkers.

 

Hart en ziel
Leontine ontmoette medewerkers die met hart en ziel aan het werk waren op de cohortafdeling. Er was grote betrokkenheid bij de bewoners. Leontine en John werden hartelijk ontvangen door twee medewerkers. Ria was al met pensioen, maar is weer teruggekeerd om te werken op de cohortafdeling. Ook Charlotte, een medewerker dagbesteding, heeft haar oude vak weer opgepakt. Werken op de cohortafdeling betekent voor medewerkers dat hun familie en bekenden even uit de buurt blijven. De omgeving reageert soms vreemd, angstig. De medewerkers geven aan dat het werken op een cohortafdeling veiliger is dan in de supermarkt zijn.

 

Respect
John vertelt dat ondanks de ernstige situatie het een knus en gezellig ingerichte cohortverpleging is voor cliënten. Er wordt heel hard gewerkt en John heeft nu zelf ervaren hoe het is om in volledige bepakking met volledige beschermende middelen (PBM) rond te lopen. Dat is best warm en voelt ook buitenaards als een soort marsmannetje. Dan toch nog medemenselijkheid uit te stralen is een hele opgave. De foto op het schort helpt daar zeker bij. Alom waardering en veel respect voor deze kanjers.

Foto's raad van bestuur bezoekt cohortafdelingen:

meer nieuws