Maatregelen Citrix
Nieuws

Maatregelen Citrix

18 januari 2020  |  deel dit bericht

Recent is in het landelijke nieuws gemeld dat in bepaalde netwerkapparatuur een ernstig beveiligingslek is gevonden waar inmiddels elders ook misbruik van is gemaakt. Ook De Twentse Zorgcentra maakt gebruik van deze apparatuur om medewerkers vanuit huis toegang te verlenen tot het computernetwerk. Hoewel de aanbevolen maatregelen zijn toegepast is De Twentse Zorgcentra van mening dat er tijdelijk extra maatregelen getroffen moeten worden om misbruik te voorkomen.

 

Vrijdagavond 17 januari heeft de Raad van Bestuur in overleg met ICT besloten om het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum te volgen en de externe toegang tot ons computernetwerk te beperken.

Hiermee wordt bedoeld dat het niet meer mogelijk is om vanaf niet-DTZC locaties in te loggen op Citrix (hiervoor is ook een zogenaamd RSA-token nodig). Vanaf DTZC locaties blijft dit wel mogelijk met de door ICT verstrekte IT-apparatuur. Diensten zoals ONS, Web-mail en ESS zijn normaal beschikbaar, deze zijn dus niet getroffen door de beperking.

Met name voor de ambulante medewerkers zal dit lastig zijn omdat zij nu geen toegang kunnen krijgen tot hun bestanden. ONS en Outlook webmail zijn normaal beschikbaar en kunnen op de laptop via de bekende ONS-tegel en Webmail tegel gestart worden.

 

De verwachting is dat Citrix in de loop van maandag 20 januari een update beschikbaar stelt waarmee het beveiligingslek verholpen wordt. Deze update moet vervolgens geïnstalleerd en getest worden voordat De Twentse Zorgcentra besluit om de beperking ongedaan te maken. Een tijdstip hiervoor kan nu nog niet gegeven worden.

 

Update 24-1-2020: Citrix is weer toegankelijk.

meer nieuws

 
20 januari 2020


18 januari 2020