Bim staat voor ‘beleven in muziek’. Het is een manier van werken met muziekbeleving in de zorg, onderwijs en/of in de thuissituatie voor kinderen en volwassenen met meervoudige (ernstige) beperkingen.
'Het is een uitnodiging voor de ander om in contact te komen met zichzelf en de omgeving. De bim werkwijze is een intense beleving.'
Thyra Koeleman, grondlegger methode 'Ervaar het maar'
Het uitgangspunt in deze werkwijze is dat het kind of de volwassene de muziek tijdens de muziekactiviteiten op het lichaam ervaart. De begeleider van de muziekactiviteit vertaalt een klankeigenschap die in de muziek te horen is - zoals bijvoorbeeld sterk–zacht of vlug–langzaam - direct in een aanraking op het lichaam van het kind of de volwassene. Hierbij gebruikt hij verschillende materialen of zijn handen. De manier waarop de begeleider het materiaal of zijn handen gebruikt, is afgestemd op de gekozen klankeigenschap en de sfeer van het muziekstuk.
In de praktijk draagt de bim-werkwijze bij aan alertheid, ontspanning, contact maken en sensorische informatieverwerking. Daarom is ‘bimmen’ een gerichte – en zinvolle activiteit op de woongroep, de dagbesteding of in het speciaal onderwijs. De bim-werkwijze sluit aan op de theorie van ‘Basale Stimulatie’ van Prof. Andreas Fröhlich, ‘Ervaringsordening’ Timmers-Huigens, Laccs, Totale Communicatie en Sensorische Informatieverwerking.
Komt u op 20 juni ook naar ons kenniscafé ‘Beleven in muziek’? We geven een interactieve workshop waarin u kennismaakt met de methodiek Bim. U gaat zelf Bim beleven en medewerkers van De Twentse Zorgcentra vertellen hun ervaringen over wat het werken met Bim betekent voor onze cliënten. Raak geïnspireerd! U bent van harte uitgenodigd.
Locatie: Ontmoetingscentrum LosserHof.
Tijd: 16.00 - 18.30 uur
Het kenniscafé is primair bedoeld voor en door medewerkers van De Twentse Zorgcentra, maar ouders, verwanten of externe netwerken zijn ook van harte uitgenodigd. Het kenniscafé is een plek waar we informeel kennis en ontwikkelingen met elkaar delen en doorgeven.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar LerenenOntwikkelen@detwentsezorgcentra.nl.
(medewerkers van De Twentse Zorgcentra kunnen zich aanmelden via intranet)