De wereld voor mensen met een beperking vereenvoudigen
Nieuws

De wereld voor mensen met een beperking vereenvoudigen

08 januari 2019  |  deel dit bericht

Herstel van het gewone leven klinkt zo eenvoudig, maar hoe doen we dit als een cliënt zijn wereld als zeer complex ervaart?

 

Petra van den Homberg, CCE consulent interactie en communicatie, vertelt op het CCE podium hoe je de wereld voor mensen met een verstandelijke beperking kunt vereenvoudigen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Het vraagt inzicht in de complexiteit van mogelijkheden en beperkingen van ieder individu. En het vraagt creativiteit en maatwerk in de uitwerking. Hoe communiceer je dit vervolgens met de verstandelijk beperkte persoon en hoe geef je de persoon middelen om er iets van te vinden, om initiatief te kunnen nemen en om keuzes te maken teneinde probleemgedrag te verminderen.

 

In haar verhaal vertelt Petra over Herman (gefingeerde naam). Herman woont op een woongroep van De Twentse Zorgcentra. Het ging lange tijd niet goed met Herman. Hij liet dagelijks probleemgedrag zien en de focus van begeleiders was volledig gericht op het beheersen van het probleemgedrag. Herman en zijn begeleiders bevonden zich in een vastgelopen situatie.

 

Door toevoeging van de expertise en het inzicht van Petra en de motivatie en de inzet van begeleiders, is het voor Herman weer mogelijk om kwaliteit van leven te ervaren. Door het versimpelen van de wereld van Herman is het voor hem weer mogelijk om zijn dag te begrijpen, actief deel te nemen en invulling te geven. Voor begeleiders is het weer mogelijk om er voor Herman te kunnen zijn. Samen beleven ze plezier aan het leven van alledag en de activiteiten die ze ondernemen. En Herman verrast begeleiders nog dagelijks met nieuwe geleerde vaardigheden en de ontwikkelstapjes die hij maakt.

 

Klik hier om het verhaal over Herman te bekijken. Dit verhaal delen we graag om anderen te inspireren.

meer nieuws