Week van Reflectie: Ook dat is ethiek
Nieuws

Week van Reflectie: Ook dat is ethiek

26 november 2018  |  deel dit bericht

De Week van Reflectie, met als motto: 'Met hart & ziel voor goede zorg', vindt plaats van 26 tot en met 30 november 2018. Deze week voor de zorg en jeugdzorg is een bijzonder samenwerkingsverband van gezondheidszorg, jeugdzorg en opleidingen. Tijdens deze week vinden in het hele land inspirerende activiteiten plaats op het gebied van reflectie, ethiek & moreel beraad, en er is aandacht voor morele vragen in de dagelijkse praktijk. Een week lang staat goede zorg centraal. De Week van Reflectie is uitgegroeid tot een breed initiatief, waaraan wordt meegewerkt door zorginstellingen, jeugdzorgorganisaties, opleidingen en andere betrokkenen in het hele land. Kijk ook eens op hun website.

 

Tijdens de Week van Reflectie kom je elke dag via onze Social Media iets van ethiek tegen waar je het (met je collega’s) over zou kunnen hebben. Doe je mee? Veel plezier! Voor vragen/opmerkingen kun je contact opnemen met de Commissie Ethiek: Commissie.Ethiek@detwentsezorgcentra.nl.

Bekijk alles via Facebook en/of Twitter.

 

Dag 1:

Wat levert het je op als je een dag niet achter de computer zou zitten? Wat zou je doen met de tijd die vrijkomt? Wat zou je missen? Zou er iets misgaan? Zou er iets beter gaan?

 

Dag 2:

Reflecteren is ook… nadenken over hoe iets beter of fijner kan. Een PEP-masker (met medicijnen) is niet fijn, maar met zo'n ballon wordt het leuk...

 

Dag 3:

Wie geef jij deze woensdag een extra stukje aandacht? Laat het ons weten.

 

Dag 4:

Hoe iets in 20 jaar tijd zó kan veranderen... Kun jij (op je werk) nog zonder je mobiele telefoon?

 

Dag 5: Ook dat is ethiek...

Situatie

Roos woont op een woongroep van De Twentse Zorgcentra. Deze volwassen vrouw rookt al jaren. Het behoort tot de vaste rituelen waar ze van geniet. Ze krijgt een vast aantal sigaretten per dag; men vindt dat beter voor haar. Begeleiders vinden Roos soms moeilijk. Ze schopt ineens andere bewoners of gooit spullen kapot. Het moet Roos duidelijk worden dat dat niet kan. Er wordt afgesproken dat Roos geen sigaret krijgt wanneer ze geschopt of gegooid heeft.

 

Stelling voor bij de koffie

Roos heeft nodig dat jij begrijpt waarom ze schopt en slaat. Ze wil je iets duidelijk maken. Haar iets ontnemen waar ze van geniet, is niet eerlijk.

meer nieuws