Mini-symposium 'Palliatieve zorg in de VG-sector'
Nieuws

Mini-symposium 'Palliatieve zorg in de VG-sector'

18 oktober 2018  |  deel dit bericht

De uitdaging waar we voor staan, is palliatieve zorg goed te verankeren in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat is noodzakelijk, want ook mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder, waardoor vraagstukken rondom ongeneeslijke ziekte en kwetsbaarheid meer op de voorgrond treden. Passende ondersteuning in de laatste levensfase kan mensen met een verstandelijke beperking helpen te léven tot het einde.

 

Afgelopen dinsdag organiseerden de Netwerken Palliatieve Zorg in samenwerking met Aveleijn en De Twentse Zorgcentra een mini-symposium over het onderwerp 'Palliatieve zorg in de VG-sector'. Mw. Marijke Tonino (AVG en Hospicearts, Advisium ’s Heeren Loo en consulent palliatieve zorg IKNL) verzorgde de inleiding 'Palliatieve zorg. Het levenseinde bij mensen met een verstandelijke beperking'.

Daarna verzorgde ze twee keer een workshop 'Palliatieve sedatie bij mensen met een verstandelijke beperking'.

 

Jolien Bos en Anja Thönelt, geestelijk verzorgers van De Twentse Zorgcentra verzorgden twee keer een interactieve workshop 'Professioneel ondersteunen bij sterven en rouw'. Aan bod kwamen o.a. de vragen: Palliatieve zorg, wat doet het met jou? Wat kost energie bij het geven van palliatieve zorg? Waar krijg jij energie/kracht van?


Tijdens de plenaire afsluiting werd er een afsluitende quiz gedaan, waarna het tijd was voor een hapje en een drankje. Er was veel animo en de bijeenkomst werd positief gewaardeerd. Er gaat een vervolg komen!

meer nieuws