Nieuws van de Familieverenigingen september 2018
Nieuws

Nieuws van de Familieverenigingen september 2018

27 september 2018  |  deel dit bericht

Voorlichtingsavond op dinsdag 14 november 2017 met als thema seksualiteit en intimiteit.

 

Je moet het maar durven om zo’n onderwerp te bespreken of zelfs bespreekbaar te maken. De kwetsbaarheid van onze doelgroep komt wel heel erg op de voorgrond op zo’n avond.

 

Ademloos en zeker ook met stijgende verbazing luisterde (de opkomst van leden zou beter kunnen) iedereen naar onze ervaringsdeskundige. Ondanks het aantal jaren dat het al geleden is dat dit incident in zijn gezin zich heeft voorgedaan liep de emotie hoog op. Wat frappant was het, dat juist die emotie goed werd overgebracht naar het publiek. Emotie werd vertaald in termen als: machteloosheid, hulpeloosheid, radeloosheid en originele boosheid.

 

Het feit dat jouw familielid wordt lastig gevallen door een professional. Het feit dat het lang duurt voordat het tot een rechtszaak komt en als het dan zover is… de confrontatie met de dader. Het verhaal maakt heel veel los.


Gelukkig hadden we die avond ook het team uitgenodigd van Corrie van der Laak. Wat doet de organisatie om dit soort zaken te voorkomen? We weten ook dat het niet altijd te voorkomen is… maar toch.

 

Een hulpverlener schetste een beeld van zijn werk met de meest kwetsbaren: het komt er wel op neer dat een flink aantal verschillende hulpverleners (soms meer dan 100 per jaar voor de cliënt) de meest intieme zorg leveren die je maar kunt voorstellen. De cliënt is daaraan overgeleverd… hij/zij kan niet anders.

 

Daarom is feedback binnen de groep hulpverleners van groot belang, daarom ook is het kritisch volgen door familie van de geboden zorg van nog groter belang. En van het allergrootste belang: melden van een bedenkelijke waarneming, ook als er wordt getwijfeld. In deze melding ligt de bescherming voor de kwetsbare en ook de (mede)verantwoordelijkheid van de familie of andere vertegenwoordigers.

 

Goed, en vooral nodig was het, dat het team Van de Laak liet zien en ook merken hoe zij betrokken is bij het wel en wee van de cliënt maar ook heeft laten zien dat je als vertegenwoordiger van de cliënt niet bang moet zijn incidenten te melden. Per definitie is het emotioneel wat je voor de kiezen krijgt en daarmee was de cirkel naar onze moedige (en dat is een te klein woord) ervaringsdeskundige helemaal rond. Diep respect was er in het publiek voor deze ervaringsdeskundige en zeker ook voor het team hulpverleners.


Dit was zo’n avond die je niet meer vergeet. Komt u de volgende keer ook?

meer nieuws

 
16 oktober 2018