Het 40-jarige bestaan wordt uitgebreid gevierd met cliënten, verwanten, (oud) medewerkers, vrijwilligers, relaties en omwonenden. Van zondag 6 tot en met 12 september zijn er allerlei leuke festiviteiten. We starten de week met een speciale Noaberdienst, een samenwerking met de kerken uit Lonneker, waarbij iedereen van harte welkom is! Daarna worden de nieuwe wandelroutes over het mooie terrein geopend. Op woensdag is de jaarlijkse braderie. Vrijdags is er voor professionals een symposium over Noaberschap en participatie. Daarna is er een receptie voor iedereen die nu of in het verleden een connectie heeft (gehad) met 't Bouwhuis. ’s Avond is er een (oud)medewerkers en vrijwilligersavond. De week wordt afgesloten op zaterdag met een familiedag, waarbij ook het 30-jarige jubileum van onze eigen televisiezender BoomTV wordt gevierd.
Daarnaast zijn er gedurende de hele week veel verschillende evenementen voor de cliënten, zoals snoezelconcerten en muziekavonden met onder andere zanger Jannes.
Bekijk ter zijnder tijd onze kalender voor een compleet overzicht van alle activiteiten van die week.
Opgave
Indien u bij het symposium over Noaberschap & particpatie of bij onze receptie aanwezig wilt zijn, kunt u zich hiervoor aanmelden via www.detwentsezorgcentra.nl/40jaarbouwhuis.
Op 1 augustus 1975 namen de eerste bewoners hun intrek op het prachtige terrein van ’t Bouwhuis, toen onderdeel van Stichting Philadelphia Overijssel. In de afgelopen 40 jaar is er veel veranderd, zowel op het terrein als in de zorg en begeleiding van de bewoners en deelnemers met een verstandelijke beperking. Destijds was het een traditioneel instellingsterrein, maar tegenwoordig is het flink op weg om een prachtige wijk van Enschede te worden.
Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar 40 jaar geleden spraken we over zwakzinnigen en imbecielen. Ouders en verpleging besloten wat het beste was voor de bewoners, ruimte voor eigen regie was nauwelijks aanwezig. Nu hebben we het er over onze bewoners of deelnemers met een verstandelijke beperking. En het uitgangspunt is de cliënt zelf. Net als ieder ander mens hebben ze zelf het recht om te bepalen hoe zijn of haar leven ingericht wordt.
Qua huisvesting is er ook veel veranderd op het terrein. Veel van de oorspronkelijke woongroepen zijn afgebroken en vervangen door nieuwe moderne woningen. Waar bewoners eerder de slaap- en badkamer moesten delen met 10 andere bewoners, beschikken nu veel bewoners over een eigen appartement.
Gebouwen die nog altijd overeind staan zijn villa ’t Amelink en villa ’t Bouwhuis. Deze gebouwen en de bijbehorende landgoederen die samen ’t Bouwhuis vormen, hebben een rijke historie. Beide erven worden voor het eerst genoemd in 1536 in een rapport van het kapittel St. Pieter te Utrecht. Hieruit blijk dat erve ’t Amelink destijds eigendom was van de Graaf van Bentheim en erve ’t Bouwhuis van Jan van Besten.
Bekender is de periode dat de terreinen eigendom waren van de Twentse textielfamilies Blijdenstein en van Heek. Deze textielfabrikanten bouwden begin 20e eeuw de huidige villa’s die momenteel als kantoorpanden gebruikt worden. Ook lieten zij prachtige tuinen, vijvers en landgoederen aanleggen, waarvan een groot gedeelte nog terug te vinden is.
In 1969 kocht Stichting Philadelphia Overijssel de 19 hectare van ’t Bouwhuis en de 11 hectare van ’t Amelink om er een instelling voor verstandelijk gehandicapten te bouwen.