De eerste ronde van verSTERKen zit er bijna op. Alle 12 koplopergroepen hebben een traject van +/- 16 weken doorlopen, waarin cliënten, verwanten en medewerkers samen op weg zijn gegaan om te kijken wat zij kunnen verbeteren aan het goede leven van cliënten, het mooie werk van de medewerkers en daarbij financieel gezond blijven om continuïteit te garanderen.
Cliënten, verwanten en medewerkers hebben het als een heel intensief traject ervaren, dat mooie zaken heeft opgeleverd. Voorbeelden van verbeterpunten waarmee teams aan de slag gingen zijn zeggenschap, communicatie, financieel inzicht, fysieke belasting en veilig Internet voor cliënten. Teams hebben geleerd om hun eigen werkzaamheden continu te verbeteren.
Vierentwintig teams zijn eind april van start gegaan met de tweede golf van verSTERKen. Rond deze tijd vinden de startbijeenkomsten plaats waarin men uitleg krijgt hoe het traject eruit gaat zien. We wensen hen veel succes en plezier in dit traject!
Het projectteam houdt zich bezig met het aanpassen van processen en systemen aan zelforganiserende teams. Dit doen ze samen met de teams. De afgelopen tijd zijn verzuim en mutaties van contracten op deze manier aangepakt.
Om een goed beeld te krijgen waar teams nu tegenaan lopen, wat prioriteit heeft om aan te passen en wat teams van elkaar kunnen leren worden Rondetafelgesprekken gepland. Tijdens deze gesprekken zullen STERK-instrumenten worden ingezet om te kijken van welke dingen men last heeft. Welke dingen anders georganiseerd moeten worden. Welke dingen goed gaan bij het ene team, waar het andere team van kan leren? Kortom, een mooie gelegenheid om kennis te maken met STERK-instrumenten om gezamenlijk te bouwen aan de nieuwe organisatie. De volgende onderwerpen komen binnenkort aan de orde:
Hoe ervaren verwanten zelforganiserende teams? Wat doet een team zelf en wat niet? Welke vragen zijn er rondom zelforganisatie? Betekent zelforganisatie dat men alles zelf moet doen? Met behulp van STERK-instrumenten gaan we kijken welke problemen nu prioriteit hebben om aan te pakken en op welke manier.
Binnen onze organisatie heeft men te maken met allerlei afspraken, regels, protocollen en werkprocessen. Welke afspraken vindt men zinvol of welke zijn wettelijk verplicht en welke niet? Waar hebben verwanten juist last van? Hoe kunnen we samen de regeldruk verminderen? Welke zaken voegen geen waarde toe aan het goede leven van de cliënt? En welke juist wel? Met behulp van STERK-instrumenten gaan we kijken welke problemen nu prioriteit hebben om aan te pakken en op welke manier.
Cliëntvertegenwoordigers ontvangen binnenkort een uitnodiging voor deze rondetafelgesprekken.