Ongeveer 50 afgevaardigden van de 5 deelnemende organisaties aan de Handicap Experience (Amerpoort, Cordaan, ORO, Siza en De Twentse Zorgcentra) kwamen maandag 8 december bij elkaar bij De Twentse Zorgcentra, locatie de LosserHof, in Losser. Zij vormden de delen van een groter geheel, namelijk de 5e dialoogsessie.
De Handicap Experience
Marian Stevelink, projectleider namens De Twentse Zorgcentra, vergeleek de Handicap Experience met een rijdende trein. De wagonnen van de 5 deelnemende organisaties vormen samen de trein van de Handicap Experience. Onderweg wordt er kennis in- en uitgeladen: de bedoeling van de Handicap Experience is dat we van elkaar leren en in gesprek gaan met elkaar. Hierbij is het belangrijk om meervoudig te kijken: niet alleen vanuit je eigen perspectief, maar ook vanuit het perspectief van bijvoorbeeld de cliënt of de cliëntvertegenwoordiger.
Dialoog
Het meervoudig kijken werd direct in praktijk gebracht. Cliënt Thijs vertelde over zijn dagbesteding bij LoHo Radio. Vervolgens kwamen ook zijn moeder, zijn begeleider en de bestuurder aan het woord.
Zij reageerden op het verhaal van Thijs vanuit hun eigen perspectief. Hieruit is gebleken dat de verschillende perspectieven elkaar aanvullen; ze vormen delen van hetzelfde geheel.
Spiegelreflex
Een ander voorbeeld van meervoudig kijken werd getoond door de film die is gemaakt voor een ander project van De Twentse Zorgcentra: Spiegelreflex. In deze film is de medicatieverstrekking aan cliënten in beeld gebracht. Daarnaast zijn er reacties van ‘toeschouwers’ op deze film opgenomen. Door middel van post-its werd vervolgens vanuit het perspectief van de deelnemers aan de dialoogsessie gereageerd.
Hieruit kwam o.a. naar voren dat het net lijkt alsof het dagprogramma bestaat uit een opeenvolging van losse onderdelen. Als wens werd geopperd dat het fijn zou zijn als het verstrekken van medicijnen is geïntegreerd in het dagprogramma, bijvoorbeeld bij de maaltijd. Meerdere delen van de dag vormen dan één geheel dagprogramma.
Casus
Cliënt Robin heeft samen met medewerker Leo Mulder (zijn vertrouwenspersoon) zijn casus verteld, waarover in het wereldcafé verder werd gesproken.
De casus betrof een situatie waar veel verschillende partijen bij betrokken waren en waarbij ook veel verschillende emoties een rol speelden. De vraag hierbij was hoe de betrokkenen in geval van escalatie met Robin om moeten gaan. Met behulp van kleuren en plaatjes kon Robin dit goed duidelijk maken.
Het allerbelangrijkste in escalaties, maar ook in normaal intermenselijk contact, is dat er respect is voor de ander, en erkenning dat de ander anders is dan je zelf bent.
Wereldcafé
Ter versterking van de inwendige mens waren er hapjes en drankjes beschikbaar in het wereldcafé. In dit café werd er in groepen gesproken over de casus van Robin. Tussen de gespreksrondes en de wisseling van tafels kon men terecht aan het buffet. Om een echte dialoog op gang te brengen en zo veel mogelijk (onbekende) mensen te spreken, wisselde de groepssamenstelling na iedere ronde. Zo leiden vele meningen tot één dialoog.
De centrale vraag bij de bespreking was: 'Wat is er voor nodig om samen met de cliënt structureel te kijken naar een verbetering van de kwaliteit van leven?'
Uitkomsten
De uitkomsten van het wereldcafé waren veelzijdig, maar tegelijkertijd eensgezind: het gaat er om gezamenlijk op te trekken, in contact te blijven met de cliënt, jezelf open te stellen, te werken vanuit het hart en de cliënt te ‘zien’.
Vele reacties, maar één doel: de cliënt centraal. Met andere woorden: kijk niet naar de delen, maar denk vanuit het geheel.
Het volgende station
Met deze laatste dialoogsessie is de Handicap Experience het station van de dialoogsessies gepasseerd. De trein gaat nu op weg naar de film die gemaakt wordt op basis van het onderzoek tot nu toe. Dit station wordt in 2015 aangedaan.
Behoefte aan meer informatie over de Handicap Experience? Neem dan contact op met projectleider Marian Stevelink via marian.stevelink@detwentsezorgcentra.nl.