Vrijwilliger Evelien Verboom

"In het restaurant achter de bar laat ik alles los. Dan is er feest, de polonaise, dan zijn er de mensen waar ik om geef en waar ik energie van krijg. Vergaderingen, doelen, collega’s, ze zijn er dan even niet." Dit zijn de woorden van Evelien Verboom (51), die naast een stevige fulltime baan sinds 2007 vrijwilligerswerk doet bij de Twentse Zorgcentra. Ze staat wekelijks een avond achter de bar in het restaurant van DAC De Colckhof.

"Iedere vrijdagmiddag zorg ik ervoor dat ik uiterlijk om 16.30 uur mijn kantoor sluit. Ik rijd naar huis met de vergaderingen, de doelen, alles nog in mijn hoofd wat er heeft gespeeld en wat er komende week gerealiseerd moet worden. Ik eet snel een boterham aan het aanrecht en pak mijn fiets, ook als het regent. In De Colckhof is muziek, eens per maand komt er een zanger en is het feest. Koffie, ranja, Shandy, soms een advocaatje met slagroom wordt er geschonken. Ik zorg dat er sfeer is, schenk de glazen vol, reken af, doe de afwas en na het vertrek van de bezoekers maak ik de tafels schoon en zet ik alles weer op zijn plaats. Daarna sluit ik af en ga ik weer op mijn fiets naar huis. Dan is het weekend voor mij. Want ik heb alles losgelaten!"

 

Evelien kwam tot het vrijwilligerswerk doordat ze veel druk ervoer in haar toenmalige functie: "Bijeenkomsten bijwonen (ook ’s avonds), extra marge realiseren, meer klanten binnenhalen. Meer, meer, meer…! Terwijl ik uitgeblust thuiskwam en op de bank plofte vroeg ik me af waar het in het leven werkelijk om gaat. Ik realiseerde mij dat het om de mens gaat. Ik wilde een bijdrage leveren aan de maatschappij én een tegengewicht bieden voor de commerciële druk die ik dagelijks had. Al googelend op ‘vrijwilligerswerk Almelo’ kwam ik via Scoop bij De Twentse Zorgcentra. Op die website is een enorme keuze en iedereen treft er wel iets wat bij hem of haar past. Ik werd alleen al blij van het zien van alle mogelijkheden. De commerciële baan die ik had, toen ik koos voor het vrijwilligerswerk, heeft sinds kort plaats gemaakt voor leidinggevende functie bij een welzijnsorganisatie. Maar dit vrijwilligerswerk blijf ik ernaast doen. Ik beleef er zoveel plezier aan. Uiteraard heb ik ook in deze baan doelen te realiseren en een team aan te sturen, maar door mijn vrijwilligerswerk kan ik direct de knop omzetten en is het weekend. De bezoekers genieten en ik óók."

 

© Fotograaf Margreet Strijker