STERK
cliŽnten, cliŽntvertegenwoordigers en medewerkers voeren samen de regie

STERK: Samen Toewerken naar Eigen Regie en Kracht

STERK is de methode van De Twentse Zorgcentra waar we 1 december 2014 mee gestart zijn om zelforganiserende teams te ontwikkelen. Deze methode is ontstaan uit een ideaalbeeld van de organisatie van zorg rondom cliënten: goed leven voor cliënten, mooi werk voor medewerkers, onder de voorwaarde dat dit op een financieel gezonde wijze plaatsvindt.

 

Doel

We willen graag dat cliënten, cliëntvertegenwoordigers en medewerkers samen de regie voeren. Mensen die dichtbij de cliënt staan, weten het beste wat die cliënt nodig heeft en wat er moet worden gedaan. Die manier van werken past ook in deze tijd. Mensen willen steeds meer zelf regelen. Ze willen zelf de regie voeren en daar past geen hiërarchische structuur meer bij.

 

Belangrijkste veranderingen

Budgetten, verantwoordelijkheden en bevoegdheden komen bij de teams te liggen. De teams bestaan uit cliënten, cliëntvertegenwoordigers en medewerkers. Zij gaan het samen bepalen. Als zaken via meerdere managers moeten lopen, duurt het vaak lang voordat er iets tot stand komt.

De consequentie is dat er minder managers nodig zijn. Hierdoor zijn de functies teamleider en clustermanager verdwenen per 1 december 2014. Daarvoor komen 24 coaches en 6 managers in de plaats. De coaches helpen de teams het zelf te organiseren en zelf de problemen op te lossen. De managers zijn nodig om te zorgen dat bepaalde processen goed blijven lopen. Denk hierbij aan de roosters en het ziekteverzuim, dat zijn zaken waar we niet zomaar ineens van de klassieke procedures kunnen afwijken.

 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over STERK? Mail dan naar sterk@detwentsezorgcentra.nl.

Een nieuwe manier van werken